Tulipaner som staudeplanter

Her kan vi se til hva hollenderne gjør når de dyrker og formerer tulipaner. Det er tre ting som gjelder: Å gjødsle, fjerne frøkapsler og å la plantene få visne ned.

1. Å gjødsle

Løkdyrkerne gjødsler tulipanene med naturgjødsel, akkurat i det de stikker opp av bakken. Det vil si i februar/mars. Da har ikke tulipanbladene brettet seg ut enda, og gjødsel kommer ikke inn mellom bladene og ødelegger disse. Dette er særlig viktig hvis det gjødsles med kunstgjødsel, siden disse kornene kan gi sviskade på bladene når de faller inn mellom dem.

Tulipanbed Keukenhof

2. Fjerne frøkapsler

Når tulipanene blomstrer, fjerner hollenderne blomsterhodene, for at de ikke skal ta for mye næring fra løken. Det er litt drastisk. Men å fjerne frøstandene straks etter at løken er avblomstret, sparer plantene for mye energi og vil gi bedre blomstring neste år.

3. La plantene få visne ned

Selvfølgelig må plantene visne helt og bli gule/brune før stilkene fjernes. Det viktig at man ikke røsker stilkene opp, men klipper dem av, ellers vil løkene følge med opp.

Løk som plantes under busker, vil knapt synes utover sommeren, så bladene kan bare visne ned der de står.

Det samme kan gjøres med litt røffere løkplantinger under trær og i løvskog. Her kan gullstjerne, sibirblåstjerne vokse uten særlig stell.

Narcisser vil sette pris på samme stell som nevnt for tulipaner: Gjødsel, få stå i ro til de har visnet ned og at frøstander fjernes. Med gode forhold vil de blomstre, selv uten særlig stell.

Nyplanting av løk hvert år er en sikker vinner om man ønsker en kraftig blomstring hvert år. Skifte av jorda vil også være aktuelt årlig. I løkparken Keukenhof i Holland settes blomsterløken på nytt hver høst, for å få en overveldende blomstring året etter.


Artikkelen er skrevet av Nils Johan Skaarer

Litteratur
Else Als. 2004. Blomstrende løg og knolde. Det Danske Haveselskab. 253 s.
Brian Mathew, Philip Swindells og Jane Schul. 1994.

Politikens bog om blomsterløg og knolde. Politikens Forlag. 240 s.
Roger Phillips (Author), Martyn Rix og Brian Mathew. 1989. Pan Books Ltd. 256 s.
Knut Langeland. 1995. Den store boken om blomsterløker og knoller. Schibsted. 232 s.
Reinhilde Frank.1986. Zwibel- und Knollengewächse. Ulmer. 461 s.