Våre 4 tips til lettdyrkede spiselige blomster.

Spiselige blomster er i vinden som aldri før, og brukes gjerne som fargerike innslag på kaker og i salater, eller som et spennende tilbehør i drinker. Har du ikke dyrket spiselige blomster tidligere?

Les videre for våre tips til fire lettdyrkede og dekorative alternativer.

Kornblomst – centaurea cyanus

Visste du at du kan få kornblomster i mange ulike farger? Vi kjenner vel alle til den klassiske blåfargen, men du kan også få disse i hvit og rosa, ja til og med noen som ser nesten sorte ut! De egner seg godt til sommerlige buketter, men er spiselige, og kan gjerne brukes som et fargerikt innslag i salater eller som kakepynt. Kornblomster kan sås direkte når jorden er varm nok, og gir et rikelig blomsterflor hvis de får stå i sol (klarer seg også fint i halvskygge).

Såes i april-.mai for blomstring fra juni til cirka september.

Ringblomst – calendula officinalis

Det latinske navnet officinalis betyr at denne blomsten ble ansett for å være en velegnet medisinplante, og ble anbefalt mot alt fra skrubbsår til søvnløshet. Det som i alle fall er sikkert er at dette er en lettdyrket, hardfør plante som trives i nær sagt all jord. Den er nydelig i blomsterbuketter, og har i de senere årene kommet i flere fargenyanser enn den oransje de fleste kjenner til. Eksempelvis er varianten ‘Bronze beauty’ vel verdt å teste ut!

Kronbladene er spiselige, og brukes gjerne som fargesprakende pynt i salater eller drinker. Frøene såes i april-mai for blomstring fra juni til frosten kommer. Ønsker man tidligere blomstring kan man så innendørs og deretter plante ut når det er varmt nok.

Agurkurt – Borago officinalis

Som ringblomsten er også dette en gammel medisinplante, hvor den blant annet har vært brukt som betennelseshemmende middel. Planten har enten blå eller hvite blomster, og disse har en smak av agurk, derav navnet.

Blomstene, og unge blader, kan gjerne brukes i salater eller på brødskiven. Man kan også fryse blomstene i isterninger, for et dekorativt innslag i drinker av ulike slag. Frøene sås direkte i april-mai, og blomstrer fra juli til frosten kommer. Planten trives i sol til halvskygge, og stiller få krav til jordsmonn og næring.

Denne planten er svært pollinatorvennlig – biene elsker den!

Fiol/Stemor – viola x cornutta/wittrockiana

Vår ubestridte vårblomst nummer en! Kommer i et hav av fargenyanser, og ulike varianter (frynsete blader, store blader, små blader). Og ja – de er spiselige! Passer godt til å dekorere kaker med, og er et fargerikt innslag i salaten. Frys gjerne blomstene i isbiter og piff opp drinkene utover sommeren.

Stemor har relativt lang utviklingstid, og bør gjerne sås innendørs allerede i januar-februar for å rekke å blomstre når våren kommer.


Til slutt vil jeg nevne at alle blomstene vi har beskrevet her er spiselige, men bør ikke inntas i store mengder. Her gjelder det samme som på så mange områder; alt med måte.
Lykke til med dyrkingen!