Vertimec utgår

Vertimec var godkjent mot trips, minerflue, spinnmidd, dvergmidd og mellus i prydplanter i veksthus og mot jordbærmidd på jordbær i veksthus, plasttunell og på friland.

Vertimec var også godkjent å bruke med tilleggsetikett mot:

  • gallmidd, trips, bladminerflue og midd på tomat, paprika, agurk og squash i veksthus.
  • trips, bladminerflue og midd på salatplanter og urter i veksthus.
  • trips og bladminerflue på salatplanter og urter på friland.

Vertimec (abamektin) går ut. Siste bruksdato for prydplanter, jordbær, og enkelte krydderurter i veksthus blir 30/9, 2023 og siste bruksdato for tomat, paprika, agurk, squash, salatplanter og enkelte krydderurter blir 31/7, 2023.

Annichen Smith Eriksen – Rådgiver i Norsk landbruksrådgiving

Kortere avviklingstid enn normalt

EU-kommisjonen vedtok 8/3, 2023 å fornye godkjenningen av abamektin som er det aktive stoffet i plantevernmiddelet Vertimec, men med restriksjoner for bruk. Årsaken til begrensningene for bruk av Vertimec, er at det er påvist risiko for fugler, pattedyr og jord- og vannlevende organismer.

Det ble ikke søkt om regodkjenning for Vertimec i Norge og plantevernmiddelet går dermed ut. I EU-vedtaket er det i fornyet godkjenning vedtatt en lavere grenseverdi som gjelder fra 20/8, 2023. Mattilsynet har derfor vedtatt (3/5, 2023) en veldig kort avviklingsperiode.

Vertimec reg.nr. reg.nr. 2010.21.14 kan importeres, selges lagres og brukes fram til:

31/7, 2023 på tomat, paprika, agurk, squash i veksthus og salatplanter, kjørvel, bladpersille og kruspersille i veksthus og på friland.

30/9, 2023 på prydplanter i veksthus, på jordbær i veksthus, plasttunell og på friland og gressløk, salvie, rosmarin, timian, laurbærblad, estragon, basilikum i veksthus og på friland.